Open brief van Nicolette van Dam aan Unileverbaas, over Lipton / Adformatie 12 feb 2014

Geachte heer Polman, beste Paul,

Ik moet even iets kwijt. Ik zit samen met mijn moeder in jullie commercial over ‘gewone’ thee en vorige week zagen we een uitzending van de Keuringsdienstvan Waarde. Blijkt die ‘gewone’ thee van Lipton helemaal niet gewoon te zijn, maar thee-afval met stiekeme stukjes kauwgombal erin. Dat vond ik heel teleurstellend. Als slagersdochter weet ik: als wij ‘kogel’ voor een derderangs biefstuk zetten, zou Slagerij van Dam het echt niet overleven. Misschien denkt u wel: ‘Niet zeuren, meid, je hebt een dikke ton gekregen, en je moeder ook nog een halve ton voor d’r pensioen.’ Maar dat betekent nog niet dat we gaan jokken voor Lipton. Misschien naïef van mama en mij, hadden we die zakjes dan echt eerst zelf moeten opentrekken om die rare bubbelicious-korrels te ontdekken? Wat ik dus wil voorstellen, is dat jullie die commercial gewoon overdoen. Wij komen gratis opdraven (scheelt ook weer 1,5 ton, toch ;). En dan zeg ik ‘Lipton Bubblegum-tea: een mix van eerlijk theegruis met gesuikerd kauwgom-aroma.’ 

Gezien de boze facebookreacties op de fanpage van Lipton, moet u echt een goedmakertje bedenken. Maak die groene Lipton thee eindelijk echt groen. Duurzaam, dat roept Unilever toch om de haverklap? Ik zou dus meteen ophouden met die plastic ‘silk’ pyramidezakjes. Heel slecht voor het milieu: we gebruiken miljoenen van die dingen per dag en ze vergaan bijna niet. Ook het effect van kokend water op dat plastic is nooit goed getest (ik ben net weer zwanger dus ik neem gewoon geen risico). Nou, laten we snel een afspraak maken om alles door te praten met een kopje gewone of groene thee. Heb trouwens net 100 gram echt groene thee gekocht bij dat sjieke Simon Lévelt. Voor €2.80, da’s per gram een stuk goedkoper dan die suikerzakjes van jullie. Neem ik wel mee, kunt u eens proeven hoe het hoort. Ik kan aanstaande maandag om 9 uur. U ook?

Vriendelijke groeten,
Nicolette van Dam

(ook namens m’n mams)