Zoek de Verschillen / Volkskrant Conceptman 23 juli 2013Doe een gokje: wat is de allerbeste compactcamera die momenteel te koop is? 
De Panasonic Lumix LX-7 (399 euro), een Leica D-Lux 6 (699 euro) of de G-Star Raw Leica (990 euro)? Gefeliciteerd. Alle drie de antwoorden zijn goed. Allemaal precies dezelfde camera, op een paar piepkleine uiterlijke verschillen na. Welkom in de wondere wereld van badge-engineering: je plakt een andere naam op hetzelfde product en opeens is het een heel ander ding, met een heel andere waarde en betekenis. Tenminste, dat hoopt de bestickeraar dan.

Ik maakte als kind voor het eerst kennis met dit fenomeen bij mijn oma in Engeland: auto's die op het vasteland als Opel rondtuften, reden daar opeens rond als Vauxhall. Die Britse vermomming maakte ze niet minder lelijk maar wel extra belachelijk. Als een negenjarige dat al doorheeft, wie vliegt daar dan in? De Engelsen zelf in ieder geval wel. Bij het zien van een Opel denken ze nog steeds dat jaloerse Duitsers hun oerbritse Vauxhall van een Opel-bliksem hebben voorzien. Omdat er in Engeland geen Opels te koop zijn en in Duitsland geen Vauxhalls werkt die marketingtruc al eeuwen. Bij deze drie camera's ligt dat anders. De Panasonic, de Leica en de G-Star versie zijn in alle landen te koop. Wie gaat er straks 300 of 600 euro teveel voor dezelfde camera betalen?

De professional vliegt er niet in. Die weet dat Leica bij de overgang naar het digitale tijdperk ging samenwerken met een electronisch bedrijf: Panasonic. In ruil mogen de Japanners de compacte Leica D-6 ook onder hun eigen naam verkopen. Geloof me, 399 euro voor die goddelijke 24-90 mm 1.4 Leica lens is geen cent teveel. En zo'n Panasonic LX-7 wordt bovendien veel minder snel gejat.

De amateur met veel geld en een beetje verstand van fotografie gaat voor de D-lux 6 en betaalt grif 300 euro teveel voor exact hetzelfde. Dat historisch rode rondje met 'Leica' in de klassieke krulletter is gewoon te verleidelijk. Die reminder aan 100 jaar fotogeschiedenis stimuleren hem om nog meer z'n best te doen. En je kunt in je Franse buitenhuis op 1 cm afstand een citroenvlinder in HD filmen. Haarscherp en in slowmotion.

En die olive-drab gekleurde G-Star Raw Leica in z'n kekke tasje? Je hoort dat temerige 'Nice, nice!' al uit de keeltjes van de dameskappers kwelen. En terecht. Met deze camera kun je zelfs in een pikdonkere Berlijnse modebunker een prijswinnend shot van je laatste coupe maken. Zonder flits, uit de hand. Zo bekeken het meest nuttige mode-accessoire ooit. Alhoewel je volgens mij volslagen gek bent om daar 590 euro extra voor neer te tellen. Maakt niet uit, het is allemaal bedoeld als PR stunt en in die opzet zijn G-star en Leica meer dan geslaagd. Hoogstens een beetje vreemd dat ze Anton Corbijn ("God, ik haat digitale fotografie" ) aan deze camera koppelen. Dan verwacht je eerder een stonewashed re-issue van de analoge Nikon FM. Da's pas echt raw - maar daar kan een dameskapper dan weer niks mee.

Scato van Opstall (Conceptman, bijlage V, om de dinsdag in de VK)