Oranje Draeck / column Adformatie april 2013Er was eens een zwakzinnig kroonprinsje, dat tussen abdicatie en kroning werd geboren. Het volk beloofde hem zijn hele leven te beschermen en zong hem toe: "Door de regen en de wind. Zal ik naast je blijven staan. Ik bescherm je tegen alles wat komt. Ik zal waken als jij slaapt. Ik behoed je voor de storm. Hou je veilig zolang als ik leef." Dat is de Gemankeerde Sprookjeskoning die het Nationaal Comité Inhuldiging ons toedicht. Burgers en buitenlui boos, vind je het gek? We willen een stevige Koning bezingen, eentje die de boel bij elkaar houdt! Wat nou, WA door weer en wind helpen? Die gast vliegt in straaljagers, schaatst de Elfstedentocht en Hare Maxima borstcrawled lachend kilometers door de gore grachten. Geen watjes. En dan die eindzin: "Ik zal strijden als een leeuw. Tot het jou aan niets ontbreekt." We leven in een land met 9% werkloosheid, er staan een miljoen hypotheken onder water. Banken zijn gefinancierd door de belastingbetaler maar er is geen geld voor cultuur en zorg. Onze steenrijke koning, die boven de belastingwet staat, zingen we toe: "Ik zal strijden als een leeuw. Tot het jou aan niets ontbreekt." WATF!

Hoe kwam die Oranje Draeck tot stand? Simpel. Comité Inhuldiging (pro deo baantje?) geeft opdracht aan NPO (openbare aanbesteding?) om het volk bij Het Lied te betrekken. NPO's antwoord: verwoord in één zin hoe je droom voor ons land eruit ziet. Een groener, droger, verdraagzamer, veiliger, gezonder, vrolijker Nederland met WA aan het roer, denk je dan. Maar in het lied is niet één droom te bekennen. We zingen: "Ik wijs je de haven in de duisternis." Onze nationale nachtmerrie, een verdwaalde koning. NPO laat het poldermodel in optima forma zien: fake crowdsourcing, geen regie, geen idee, wel drie analfabete tekstschrijvers, een roedel egotrippende BN-ers en een plagiërende componist. Ze doen het vast allemaal gratis. Toch?

Herkansing bij Amalia. Vraag Talpa of ze 'The Voice goes Royal' maken. Alle Nederlanders mogen insturen. Opdracht: feestelijk meezinglied om samen met de koningin een mooie toekomst tegemoet te gaan. Randvoorwaarden: 1) een koningin tutoyeer je niet. Afstand hoort bij een Majesteit. 2) Gebruik eerste persoon meervoud: we, wij, ons. Freddy Mercury zong ook niet "I am the Champion". 3) Neem een voorbeeld aan het Beatrix bedanklied. Okay, het is opgewarmde Postbankprak. Maar kliekjes zijn vaak het lekkerst. Die leeuwen van Oranje, dat zijn gewoon Gouden Loeki's.

Scato van Opstall