Geil Volk / column adformatie 15 maart 2013


Als NRC-lezer sta ik stijf van het intellect. Daarom koop ik deze Axe onder de nieuwsbladen graag. Als ik heel geil ben zelfs twee: links- en rechtsdragend maak je meer kans. Maar ik begin nu toch te twijfelen. Vroeger stond een NRC garant voor sexy blondines, die achteloos Leica's uit hun tasjes haalden en Zappa citeerden als voorspel. Goddelijke 'all this & brains too' types. In die nieuwe NRC commercial trekt de lezer slechts holle, telegraaflezende fotomodellen aan. 


Geen petite brunette met een kinky leesbrilletje, die samen met je kijkt of dat artikel over haar boek er al in staat. Ook geen lekker dwarse Surinaamse met Rietveldverfspatten op haar Fibonacci-curves. Ai. Toch de Volkskrant dan maar? Die las ik vroeger alleen op rokjesdag, als alle NRC's op waren. Vreselijk, je kon er nog geen humeurige kraakster mee versieren. Een betweterig zelfingenomen pseudolinks blaadje, ik weigerde zelfs m'n kont ermee af te vegen. Nu liggen ze opgestapeld naast mijn plee. Niet als noodvoorziening maar omdat er teveel artikelen in staan die ik nog wil -nee moet- lezen. Wow. Fijne krant is dat geworden. Eens kijken of ik er ook mee kan scoren. Volkskrantje, terrasje en ja: daar komt de eerste al. Een heel serieuze designvrouw met wit haar en witte kleding gaat naast me zitten. 'Ik verdiep me in een ander', zegt ze. Mijn intellect begint meteen te verslappen. Van de andere kant komt een kruising tussen Borat en Bruno aanschuifelen. Fluistert amechtig 'Ik kan tegen een grapje'. 


Even later zit ik tussen tien politiek correcte Volkskrantlezers die rechtstreeks uit 1988 lijken te komen. Ze zien in mijn ogen dat er iets mis is. 'Goed Volk', gapen ze in koor. Ik spring schreeuwend op en ren naar huis. Volkskrant laten liggen dus ik snel koppen op nu.nl, metro, spits en telegraaf.nl. Pffff. Copy/Paste ANP of stemmingmakerij. Non-nieuws, plat gedoe waar geen hond wat aan heeft. Gratis, omdat rotzooi altijd gratis is. Doe mij maar zwetende redacties die het nieuws duiden, via Pad of papier. Gravers die jarenang onverstoorbaar naar de deksel van een beerput zoeken. Cultuurfreaks die trends spotten en oude schatten in nieuw licht zetten. Wetenschappers die leken zo wijs maken, dat ze zinnig over gentech meepraten. Hoe fucking sexy wil je het hebben: 1 euro per dag voor een topteam van adviseurs, onderzoekers, bullshit-filters, duiders en klokkenluiders. Verleidt me daar dan mee, NRC & Volkskrant. Maak me gek!