Van O naar Besitas met Connexxion / Molblog 22 jan 2012

In de honger naar meer omzet kwamen er gewillige slachtoffers in het verschiet: pubers die na een dag school makkelijk te verleiden zijn met onverantwoorde tussendoortjes. Na de OV chipcard een OV chips-card, moet de directie van Connexxion hebben gedacht. Vorig jaar haalde ze nog met 4 agenten en een Mechelse Herder een 'wildeter' uit de bus, maar als je je snacks voortaan in de bus koopt, laat ome agent je lekker met rust.

Snap best dat ze denken, wat kun je nog meer doen in een bus, waar je poen aan kan verdienen. Maar zou er nou echt niks anders zijn dat geld oplevert - en ook nog ergens over gaat?

Ga praten met Willem & Drees, zet streekproducten in je streekbus. Of kijk wat je met het GroentenFruitbureau kunt regelen om jonge en oude Nederlanders van een extra appeltje, banaantje of een setje mandarijnen te voorzien. De fruitigste Connexxion van Nederland lijkt me PR matig ook een prima competitie: welke lijn is het best voor je lijn? Onderzoek laat zien dat als kinderen eenmaal meer fruit eten, ze ook vaker voor fruit kiezen als er ongezonde opties zijn. Een opwaartse spiraal als eindbestemming, is ook een stuk beter voor Connexxions corporate imago. Zo zijn er vast nog wat originele, nuttige en onderscheidende dingen te bedenken.

Tuurlijk. Voor een snelle winst en een eindejaarsbonus is de snoepautomaat een betere eenarmige bandiet dan een fruitautomaat. Tegen de tijd dat die meetbaar rendement geeft zit de directie van Connexxion elders weer hoog en droog briljant te zijn. Ondertussen rijden onze kinderen naar school (en terug) in een Obesibus. En dat moeten we dan maar goed vinden met z'n allen. De overheid heeft de openbaar vervoerstouwtjes uit handen gegeven. Lang leve de marktwerking: de winst van Connexxion gaat omhoog, de aandelen van onze farmaceuten stijgen flink want obesitas en hartkwalen = big money. Zo snaaien we ons vast en zeker de crisis uit. Met dank aan de snoepreisjes van Connexxion!

Scato van Opstall 
o.a. auteur keetsmakelijk.nl