Column Adformatie 4 juni: Draadje los


Midden in het sterblok zie ik een neurotische mevrouw met scherpe schaar. Ze knipt draadjes door van kindertruien en hondenriemen. Gevaarlijke gek, altijd leuk. Haar ‘inner voice’ vertelt wat ik in beeld zie, dat zal wel bij het ziektebeeld horen. Op kantoor duikt deze dame onder een bureau waar ze een tros snoeren snoeit. De verlossende elektrocutie blijft uit. Terug thuis knielt ze in extase op een soort gebedsmat voor haar flatscreen aan de muur. De voice over: “Weg met al die draden: Sony’s eerste draadloze televisie.” De afzender is een winkel met een onheilspellende naam: Euronics.

Wat is een draadloze TV? vraag ik aan mijn kleine Chef Tech (6 jaar). Het is even stil. Dan antwoord hij resoluut: “Op batterijen.” Mijn vrouw gokt: “Iets met afstandsbediening ofzo?” Mijn dochter verwacht geen enkel snoer, kabel of draad aan het apparaat. Mijn wijlen oma laat via Jomanda draadloos weten dat ze al in 1952 een draadloze TV had.

Ik hoop stiekem op draadloze elektriciteit, best handig na de uitverkoop van onze energiemaatschappijen. Helaas. De Euronics website geeft uitleg: het beeldsignaal gaat door de lucht. En het netsnoer dan? Blijkbaar heeft iedereen midden op z’n woonkamermuur een handig stopcontact, waardoor dat draadje verdwijnt achter het platte scherm. Keep on dreaming. De realiteit: de meeste huizen hebben 1 kabelaansluiting en minstens 24 stopcontacten. Wacht eens even… deze Sony heeft alleen stroom nodig. Voortaan kun je op 24 plekken je TV neerzetten. Stekker erin, klaar. Dat inzicht lijkt me een tikje relevanter, als je zo’n ding wilt verkopen.

Een heel ander draadje trok online mijn aandacht. InShared adopteerde het ambitieuze idee van een Oldenzaalse rijschoolhouder, die de Young Drivers Academy bedacht. In het kort: je rijbewijs halen en 2,5 jaar lang een nieuwe Citroen C1 rijden voor 276,- per maand. Let op, inclusief belasting, al het onderhoud, verzekering, pechhulp en extra rijtrainingen. YDA heeft een slimme online tool die de kosten van 4 courante tweedehandsjes berekent. Wow. In een acht jaar oude Peugeot 206 rondrijden kost je 100 euro per maand meer! Omdat jongeren 40% van de ongelukken maken, zijn de verplichte trainingen geen overbodige luxe. En al helemaal geen strafwerk. Met leeftijdgenoten op slipcursus, op vrachtwagens meerijden… super toch? Okay, je kunt natuurlijk beter gaan fietsen (geen obesitas, schoner en meer geld over voor uitgaan). Maar voor werkende jongeren lijkt me dit heel aantrekkelijk. YDA is origineel, sympathiek en losse eindjes zie ik niet. Bij InShared hebben ze alle partijen heel knap aan elkaar geknoopt.

Scato van Opstall is partner bij NEEW! innovatie