Groene Vernis & Grijze Realiteit


Omdat we ook zuinig moeten zijn met onze eigen geestelijke energie, citeren we even uit een helder stukje van Kris De Decker dat o.a. in de NRC en op lowtechmagazine staat, (overigens een van de interessantste blogs over techniek en milieuzaken, een aanrader!). Het is geen lang artikel maar voor de koppensnellers onder ons alvast een paar prima soundbytes, die de groene waas voor onze ogen wegpoetsen. En hopelijk ons met de voeten weer op aarde zetten.  Zodat we 'm echt groener kunnen maken.

Het is een misvatting is dat energiezuinige technologie per definitie energiebesparing als gevolg heeft. Dat kan wel eens gebeuren, maar meestal is dat niet zo. Computers, televisies en automotoren zijn de afgelopen decennia veel efficiënter geworden. Toch neemt het energieverbruik van die machines nog altijd toe, door de nog steeds groeiende behoefte aan capaciteit, vernuft en snelheid.

Energiezuinige motoren resulteerden niet in zuiniger auto’s, maar vooral in zwaardere en snellere auto’s. De efficiënte lcd-technologie bracht geen zuiniger televisies, maar grotere beeldschermen. Gekleurde ledlampen worden als decoratie met tienduizenden tegelijk op de gevels van wolkenkrabbers gekleefd; die vervangen geen gloeilampen, maar introduceren verlichting waar voorheen geen verlichting was.

Het Energie Centrum Nederland berekende een goed jaar geleden dat er 10.000 gigawattuur elektriciteit per jaar kan worden bespaard als alle supermarkten in Europa simpelweg deuren op hun koel- en vrieskasten zouden schroeven. Tienduizend gigawattuur staat gelijk aan het continu doen branden van 19 miljard gloeilampen van 60 watt. Daar kan geen ecotech tegenop. Niemand haalt het in zijn hoofd om thuis de koelkast of diepvries een hele dag open te zetten, maar in supermarkten is het de normaalste zaak van de wereld.


NEEW! adviseert: het is lente dus allemaal op de fiets naar je werk. Daar kan geen Prius tegenop. En als je dan toch bezig bent: sinds de invoering van de computer zijn kantoren alleen maar meer papier gaan gebruiken, bezin voor je print en delete je A4 in de papierbak bij Lisa.