Pleidooi Voor Echt Eten
Scato ging met Laura (alias mevrouw van Opstall) naar een lezing van de bestseller food auteur Michael Pollan, die in de VS al maanden op 1 in de non fictie lijst staat met In Defense Of Food. Zijn eerdere boek The Omnivore's Dilemma was ook een groot succes. Beiden boeken zijn een must voor iedereen die serieus in de voedingsbusiness werkt. Ook in Nedertaal verkrijgbaar!

Michaels adagium is is: Eat food. Not too much. Mostly plants. Hij heeft een grote hekel aan foodlike-substances, zijn benaming voor (over)processed foods tjokvol additieven. Prachtige anecdotes over een Twinky die na twee jaar nog sponzig was en referenties aan zijn open brief aan Obama (The New Chief Farmer) in de NY times. Het leek Michael een mooi symbool om van het grasveld voor het witte Huis een moestuin te maken.

Meneer Pollan heeft veel humor maar zijn boodschap is wel heel serieus en zeer goed onderbouwd. Echt eten, met alle smaak en sociale componenten wordt vervangen door een hysterische cultuur van gefabriceerde 'gezondheids' voedingsstoffen die uiteindelijk veel ongezonder voor ons blijken dan die roomboter en zelfgebakken aardappel. En met die productie van al dat kunstvoer vernielen we ons ecosysteem. We moeten weer natuurlijker eten en produceren. De consument moet daar meer voor leren betalen: het is tenslotte je lust en je leven!

Tot slot hebben we nog even met hem gefilosofeerd over het Nederlandse Ik Kies Bewust logo en kreeg Laura een prachtige gesigneerde Moeder met Kind appel (een volstrekt natuurlijke afwijking) van hem kado. En meteen zijn wijze les in de praktijk gebracht met een koel tapbiertje zonder conserveermiddel erin. Eerlijk & Heerlijk!